vrijdag 13 april 2018

Aletta Hulst zo bescheiden en veel te goed

Letty J. Hulst ontmoette ik voor het eerst in juli 1970 te Haarlem-Noord t.h.v. G. Kleyn. Zij bezat een ruime en zonnige kamer. Zij was werkzaam te Amstelveen.

Letty is geboren op 15 juli 1940 maar oogde veel jonger als ongehuwde vrouw. Ze is 1.68 groot, is slank heeft donkerblond haar en blauwe ogen. Ze bezit het diploma H.B.S. A. en heeft de Sociale Academie doorlopen. Eigenlijk is die VHMO te groot hiervoor. Ze werkt bij de looncontroledienst. Niet zoveel ambitie voor promotie aangezien ze geen leidinggevende instelling heeft.

Niet lang hierna wordt meneer Kleyn iets hormonaal en gaat Letty stalken. Zij vond het best leuk aantrekkelijk gevonden te worden maar gezellig wonen wordt het dan weer niet.

Letty verhuist in 1973 naar Amstelveen, een flat die wat verwaarloosd was met een naargeestige badcel. Alleen de naam van de straat is prachtig. Het laatst zag ik haar op 27 februari 1980 in bus 67 naar Amstelveen.

Dan vertrekt ze in 1980 wederom, nu naar Haarlem-Zuid op de hoogste verdieping van een formidabel en massief flatgebouw. Ondanks dat zij daar vele jaren gewoond heeft raak ik in de 90er haar spoor bijster.

Letty's beschaving is hoog, ze spreekt zacht, bedachtzaam en is rationeel ingesteld. Netjes gekleed maar nooit opvallend of fleurig. Zo stil het water schijnt kan ze diepe gronden hebben door wel eens in de late avond met hoge snelheid in haar auto te toeren. Een soort afreageren vermoed ik wel.

Zij is de dochter van de Ned. Herv. oudtestamenticus prof. Dr. Alexander Reinard Hulst, geboren 25-1-1910 te Baflo,  van de theologische faculteit te Utrecht over een periode van dertig jaar, overleden te Baarn 15-11-1978 op 68-jarige leeftijd en begraven aldaar. Haar moeder Rinske van der Meij, geboren 24-6-1916 te Leeuwarden, overleden 10-7-2008 en begraven te Baarn.

 

Een zijner zonen is Ned. Herv. predikant.

Het is eind 90er dat ik in een der geschriften van de R.K. Professor magister dr. J. P. M. van der Ploeg O. P. (1909-2004), eveneens oudtestamenticus, gelezen heb over een oecumenische Bijbelvertaling i.s.m. prof. Hulst e.a. maar welke op niets uitliep wegens voortdurende geschillen. Van der Ploeg zei dat een samenwerking niet mogelijk bleek maar dat een hogere instantie de keuze moest maken; echter zie ik dit nog niet gebeuren. Spijtig dat ik Letty deze anekdote niet heb kunnen vertellen.

In de omgang met 'n man is ze terughoudend. Hij blijft op intellectualistisch niveau. Toch heeft zij heel wat vrienden en vertelde ze mij over een talenkundige te Haarlem. Dan scheidden onze wegen.






Jos Heitmann
email