donderdag 29 augustus 2013

Een spontaan Volksdebat op het Van der Helstplein te Amsterdam

Het kan zijn dat zulks geschiedde ter navolging van een opgekomen gebruik in Amerika is maar ook hier heeft een debat midden op straat plaatsgevonden. Bij uitstek geschikt is het Van der Helstplein te Amsterdam vlak naast de haringman Bep Sprong; ik vermoed n.a.v. de Hongaarse Opstand in 1956 of de Sinaï-Oorlog. Doch beide gebeurtenissen zijn in oktober en dan is het wel fris voor stilstaan op straat.
Het was een dikke kring van mensen, de binnensten voerden het gesprek met elkaar.
Klein als we waren glipten we onder de armen door en kwamen vooraan om met grote ogen de driftig discussierende mannen te aanschouwen. Ik herinner me een vrij jonge man in wit overhemd wiens gelaat rood aangelopen is en met krachtige stem beweert: "Niet de kleine landen zijn de schuld, het zijn juist de grootmachten die de kleine manipuleren!"

Wat een waarheid als een bonte koe, het is als levensprincipe altijd mij bij gebleven, de Engelse verdeel en heers-politiek, de Amerikaanse political containment en de Amerikaanse-Sovjet-Russische wedijver in de ruimtevaart. Steeds meer speelt EU een nieuwe rol en zal geen haar beter worden.

Krachtige Duitsers bestaan nog

Dat er krachtige Duitsers bestaan bewijst de cv van Josef Ackermann (65). Een autoriteit van de hoogste regionen, een keihard zakenman en die niets of niemand uit de weg gaat, rücksichtslos is het fraaie adjectief. Kampf is zijn leven!
Zijn ondergeschikten die toch al een der hogere functies bezitten in het bedrijfsleven worden tot het uiterste gedwongen prestatie te leveren. Het lijkt wel dat geen employee een minuut rust wordt gegund!
Dan pleegt zo een zelfmoord. Zijn weduwe die drommels goed weet wat voor vreselijke bedrijfscultuur er heerst klaagt in het openbaar Ackermann persoonlijk aan. Of deze hier nu van onder de indruk is of niet, Ackermann treedt af om des bedrijfs willen.
Maar daarmee is nog niet gezegd dat hij gaat stilzitten...

Der Spiegel 29-8-2013

Ackermanns heerszucht bewijst een affaire een gehele afdeling met hooggeplaatste employees in de Züricher Verzekeringsmaatschappij te hebben laten ontruimen om zelf beter uitzicht te hebben op het Zürichermeer. Zulks geschiedde ook door Mussolini die met een pennenstreek liet bevelen een hele rij Renaissancehuizen af te breken. 

Via dei Fori Imperiali

Maar voor krachtige mensen moet je nu en in het verleden toch bij de Duitsers zijn!