zaterdag 10 augustus 2013

Elly van Eck wordt zeker geen non

Zij is niet van het sterrenbeeld Antilope doch van de Leeuw. Met deze oeroude wetenschap weet ze al intuïtief of een kennismaking op 3 februari 1978 succesvol zal zijn of niet. Ik had een routekaartje voor haar getekend.
Elly van Eck is 29 maar oogt wat ouder gezien haar forse lichaamsbouw. Ze kan vlot praten maar het is gewoontjes allemaal, eigenlijk had ze niet meer opleiding dan l.o. Desalniettemin is ze werkzaam als secretaresse op een accountantsbureau.
Een tragisch verleden door een scheiding, niet uit onvrede met elkaar maar door concurrentie van haar ongehuwde beste vriendin. Die was ooit zeer religieus geweest en ging daarna op zoek naar een man die zij vond bij Elly. Gods wegen toch. Elly heeft toen over het leven ernstig nagedacht en werd roomskatholiek maar met een scheiding zonder fiat van de Kerkelijke rechtbank blijf je toch buiten de sacramenten staan. De kerkelijke leiding weet heus wel dat samenwonenden met het kerkelijk leven meedoen maar aan een verhoor of ze nu werkelijk... worden ze niet onderworpen. Wijlen Mgr. Muskens heeft zich hierover wel uitgelaten, ook uit Duitse literatuur weet ik dat stelletjes doen alsof er niets aan de hand is doch moeten ze beiden wel Kirchensteuer betalen. Dit terzijde.
Kortom, een gezellig meisje met een ernstige ondertoon. Dat ze kritisch is moge haar goed recht zijn, ze heeft geen onsympathieke formuleringen benut want ze weet ook te zwijgen op de goede momenten. Moet ook wel want ik ben een onuitstaanbaar nieuwsgierig mens.
Na de maaltijd nog napraten; Balzac schrijft dat de dinertafel de beste conversatie bevordert. Ik had speciaal bij Abraham Keff exquise kaasjes gekocht waarmee je een vrouwenhart kan winnen.
Toen ze vertrok ben ik met haar meegereden naar de Utrechtsebrug om nog wat na te kunnen babbelen. Vanaf daar ging ik een pils drinken in De Huyschkaemer aan de Utrechtsestraat en had ik echt geen zin om met een griet aldaar te spreken.

Een Für Elise für Elly.